Fetele nemăritate şi flăcăii din satele maramureşene se întâlnesc astăzi, înainte de apusul soarelui, la „vergel“, un joc tradiţional, despre care se spune că îi uneşte pe cei care se află în căutarea dragostei. Bătrânii satului spun chiar că aceia care se căsătoresc astăzi nu se mai despart niciodată.
Când vine vorba despre dragoste, maramureşenii se împart în două: cei care celebrează ziua Sfântului Valentin, sărbătoare importată de peste ocean şi cei care îşi fac jurăminte, potrivit tradiţiei, de Dragobete. Pamfil Bilţiu este etnolog de peste 50 de ani şi cunoaşte toate tradiţiile şi obiceiurile legate de Dragobete, cosiderat simbolul şi protectorul dragostei. „Având în vedere originea Dragobetelui, fiul fetei pădurii, acesta este şi cel care aduce primăvara dar şi dragoste veşnică celor singuri care se întâlnesc astăzi. Legenda spune că în această zi, pe 21 februarie, păsările se împreunează, iar acelea care sunt singure vor rămâne aşa pe veci.
În satele din Maramureş, tradiţia spune că băiatul care atinge în această zi o fată, aceasta îi este ursită şi cu aceea va rămâne până la sfârşitul zilelor“, explică etnologul. În satele de pe Valea Izei, încă din zorii zilei, fetele de măritat au ieşit în pădure pentru a se spăla pe faţă cu zăpadă, urmând ca astfel să aibă chipul curat şi luminos tot anul. Seara, înainte de apus, conform tradiţiei, fetele nemăritate şi feciorii se întâlnesc la „vergel”, un joc tradiţional, la care fiecare fecior îşi găseşte câte o aleasă.
Ce cadouri se oferă de Dragobete?
Dacă de „Valentine’s Day“ cei mai mulţi dintre îndrăgostiţi îşi oferă trandafiri, de Dragobete, maramureşenii cu inima pusă pe jar îşi fac cadouri tradiţionale. Fetele primesc în această zi o fus de tors realizat chiar de mâna flăcăului care îl oferă, iar la schimb, mândrele dăruiesc o cămeşe. Legendele spun că cei care decid ca în ace