Reţeta după care familia Pitulice face halviţă a fost păstrată din generaţie în generaţie. Familia giurgiuveană este printre cele mai vechi care prepară această delicatesă. S-a adaptat cerinţelor clienţilor, şi a scos pe piaţă nu doar halviţă cu stafide, ci şi cu nuci şi alune.
În fiecare an, cu două săptămâni înaintea sărbătorii Lăsata Secului, Maria Pitulice vine în Piaţa Centrală ca să ofere giurgiuvenilor halviţa tradiţională, nelipsită pentru această sărbătoare.
La a şasea generaţie, familia de „halviţari” păstrează ingredientele naturale în prepararea acesteia, dar are grijă să păstreze secretă reţeta.
Ritualul halviţei
Familia soţului meu a început să producă halviţă în 1974. Părinţii lui erau «halviţari» din generaţie în generaţie, iar noi suntem acum a şasea generaţie. I-a plăcut să facă asta pentru că a crescut văzându-şi părinţii pregătind halviţa. Nu vă pot spune care este reţeta, e secretă şi până acum nu a aflat-o nimeni”, a spus Maria Pitulice.
Pregătirea halviţei este un adevărat ritual, şi până să ajungă să fie scoasă la vânzare, familia îşi rezervă o zi întreagă pentru a realiza acest produs.
„Trei ore durează numai pregătirea compoziţiei, apoi alte 12 ore pentru ca halviţa să stea la rece. Producem cam 10 kilograme, în fiecare an, în preajma sărbătorii de Lăsata Secului de Paşte. Giurgiuvenii sunt obişnuiţi să cumpere din timp şi tocmai de aceea ieşim cu ea la vânzare cu ceva vreme înainte.
Fie că e vorba de halviţă cu alune, stafide sau nuci, preţul copetitiv cu cele practicate în Capitală atrage nu de puţine ori clientelă chiar şi din Bucureşti. O bucată de 300 de grame costă 5 lei, iar cea pusă în coşuri de îngheţată, 2 lei.
Comenzi, pe listă
„Vin în fiecare an să cumpăr halviţă de la Giurgiu. E vestită şi este mult mai ieftină decât în Capitală. Eu şi familia mea respectăm tradiţia în fiecare an”