Pe piaţa românească sunt aproape 3.600 de camere în hotelurile de cinci stele, adică în jur de 3% din numărul de camere existente în toate unităţile de cazare din ţară, cele mai multe camere cu numărul maxim de stele fiind prezente în Bucureşti.
"Numărul de hoteluri de cinci stele existente într-o ţară este un indicator al nivelului de dezvoltare. România nu este bine reprezentată în ceea ce priveşte camerele clasificate la cinci stele, mai ales dacă ne referim la oraşele din provincie", a declarat Lucian Marinescu, senior associate al companiei de consultanţă hotelieră Trend Hospitality.
Din lista Ministerului Turismului lipsesc şase hoteluri
Potrivit datelor de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale (MDRT), există doar 25 de hoteluri clasificate la cinci stele pe piaţa românească, însă baza de date a ministerului cu privire la unităţile de cazare din România nu este completă.
Hoteluri de cinci stele precum Epoque Hotel, deschis anul trecut în Capitală, chiar şi hotelul Rex din Mamaia nu sunt incluse în baza de date transmisă de MDRT la solicitarea ZF. Datele din piaţă arată de fapt 31 de hoteluri clasificate la cinci stele. Dezvoltarea unei camere hoteliere clasificată la cinci stele costă între 100.000 de euro şi 120.000 de euro, potrivit lui Marinescu.
Statistici oficiale cu privire la valoarea businessului hotelurilor de cinci stele din ţară nu există, însă dacă luăm în calcul un tarif mediu de 100 de euro pe cameră şi un grad de ocupare mediu de 50%, atunci încasările anuale înregistrate de hotelurile de cinci stele se ridică la circa 66 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.
Dan Stoeac, administratorul hotelului de cinci stele Elysee din Săcălaz, unul dintre puţinele hoteluri din ţară dezvoltate într-o comună aflată la şapte kilometri de oraşul Timişoara, susţine că deşi hotelul are 20 de camere,