Listarea la bursă a unui pachet de 10-15% din acţiunile Hidroelectrica ar atrage un interes foarte mare din partea investitorilor, spune Constantin Trihenea, directorul general al companiei. Din păcate, greşelile făcute de statul român până acum în sectorul energetic ar putea diminua adevărata valoare de piaţă a producătorului de energie hidro, susţin analiştii.
Considerată cea mai valoroasă companie din portofoliul statului român, Hidroelectrica este, în acelaşi timp, cel mai mare, cel mai ieftin şi cel mai profitabil producător de electricitate din ţară. Ministerul Economiei deţine 80% din companie, Fondul Proprietatea - 20%, iar investitori din toată lumea au poftit ani la rândul să deţină astfel de acţiuni.
Citiţi şi: Guvernul se întoarce la privatizările din energie.
Listarea la bursă a unui pachet minoritar a fost luată serios în calcul în urmă cu trei ani, însă statul a venit cu ideea divizării companiei în doi campioni energetici, unde să fie incluse şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoarele nucleare. Acum, când înfiinţarea giganţilor este blocată din cauza proceselor din instanţă, guvernanţii resuscitează această idee, ca plan alternativ.
Motor pentru economia ţării
Directorul general al companiei, Constantin Trihenea, spune că autorităţile sunt încă în plin proces de înfiinţare a celor două noi companii, însă vorbeşte şi despre planul B. „Dacă s-ar pune problema să nu se mai facă aceste două companii, este evident că ar fi de interes listarea la bursă a unui pachet de 10-15% din acţiunile Hidroelectrica. Fondul Proprietatea are deja 20% şi atunci gradul de participare la administrare ar fi avansat", a declarat Trihenea, pentru „Adevărul".
El a arătat că, pe lângă faptul că Hidroelectrica generează 25-27% din producţia naţională de energie, compania este şi un motor pentru economia ţării. „Avem programe de retehnolo