Fotografia care opreşte, pentru o clipă, lumea în loc şi privirea de hoitar a politicienilor care sticleşte asupra unei ţări înfometate
O simplă ştire despre foametea din Sudan sau dintr-un alt loc de pe lume poate trece relativ neobservată pentru cei mai mulţi dintre noi. Oricum avem problemele, nu uşor de rezolvat, adesea dramatice, de la noi de acasă… iar Sudanul sau Haiti ori alte ţări lovite de o calamitate naturală sau măcinate de războaie civile par mult prea îndepărtate. Şi nici nu trebuie să avem mustrări de conştiinţă dacă ne lăsăm copleşiţi de problemele noastre şi suntem mai puţin atenţi la unele care par îndepărtate. În definitiv – s-ar putea gândi – ce am putea face noi pentru cei 10 copii care mor de foame la fiecare minut în întreaga lume?
Şi totuşi…
Iată mai jos o fotografie pentru care autorul ei, Kevin Carter, a primit premiul Pulitzer, în 1994. Fetiţa sudaneză, prăbuşită de foame, este pândită de un vultur care aşteaptă ca ea să moară… Sudanul este o ţară cam de 10 ori mai mare decât România şi cu cca 43 de milioane de locuitori. A fost lovită în repetate rânduri de foamete, dar şi de conflicte militare interne care au generat sute de mii de victime şi milioane de refugiaţi.
Foto: Kevin Carter, Sudan, martie 1993
Lumea s-a oprit în loc, şocată de forţa teribilă a acestei imagini, devenită ulterior subiect de polemici prelungite. Mai ales că, la doar câteva săptămâni după ce i s-a decernat premiul Pulitzer, fotograful Kevin Carter s-a sinucis, în 27 iulie 1994. Avea doar 34 de ani. În nota pe care a lăsat-o înainte de a comite suicidul, a menţionat faptul că era bântuit de imaginile terifiante ale copiilor morţi sau înfometaţi, ale execuţiilor şi altor grozăvii la care a asistat de-a lungul carierei sale scurte, dar deosebit de intense.
Împreună cu alţi trei jurnalişti fotografi sud africani foarte talentaţi, Ke