Premierul Emil Boc a declarat, luni, că Legea contractelor colective de muncă nu este abrogată prin noul Cod al Muncii.
Premierul a spus că a acceptat propunerea UNPR în privinţa contractelor colective de muncă, astfel încât acestea să fie reglementate prin lege specială.
"Asta înseamnă că legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, problema contractelor de muncă urmând să fie reglementată prin lege specială", a explicat Emil Boc.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
Ultima formă a proiectului Codului Muncii, obţinută şi prezentată joi de MEDIAFAX, relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional sunt abrogate.
Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, susţinând că în acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
În opinia sindicaliştilor, dacă ramurile nu sunt definite, iar contractul de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.
Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajaţii. (Mediafax)
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că Legea c