BCR, cea mai mare bancă locală după active, a hotărât să anuleze actele adiţionale izvorâte din Ordonanţa 50 pentru modificarea contractelor de credit încheiate până în iunie 2010, dar care au intrat în vigoare fără să fie semnate de către clienţi. Aceştia vor reveni la dobânda de referinţă internă a băncii, care va fi însă revizuită la fiecare şase luni în funcţie de fluctuaţiile indicilor pieţei monetare (Robor sau Euribor).
"Decizia băncii a vizat evitarea interpretărilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferentă contractelor de credit convenite de comun acord de către bancă şi clienţi la momentul semnării contractului", au declarat reprezentanţii băncii.
BCR a decis să revină la dobânda internă de referinţă pentru a evita conflictele cu clienţii care nu au semnat actele adiţionale având în vedere că resetarea dobânzilor variabile prin trecerea la indicatori transparenţi a fost principala cauză a conflictului izbucnit între clienţi şi bancheri în vara anului trecut, conflict care a culminat cu intentarea mai multor procese colective împotriva băncilor.
Clienţii spuneau la momentul respectiv că băncile le impun marje de dobândă prea mari, în timp ce bancherii susţineau că ordonanţa nu vizează ieftinirea împrumuturilor, ci doar transparentizarea condiţiilor de cost.
În trecut, băncile au practicat dobânzi de referinţă mult peste indicatorii pieţei monetare pentru a afişa marje de dobândă cât mai mici. Odată cu trecerea la indicatori transparenţi aceste marje au crescut astfel încât costul total al creditului să rămână neschimbat.
În cazul BCR, prin revenirea la indicatorul de referinţă intern, marja de dobândă rămâne cea prevăzută în contractele iniţiale. Totodată, valoarea totală a comisioanelor rămâne neschimbată faţă de momentul iunie 2010, "taxa de urmărire risc", interzisă de Ordonanţa 50,