Franţa se poate lǎuda cu un prim succes, în contextul asumǎrii anul acesta a preşedinţiei G20. În urma unei reuniuni desfǎşurate la sfârşitul sǎptǎmânii trecute la Paris, membrii grupului au ajuns la un acord privind utilizarea unor indicatori comuni în evaluarea dezechilibrelor economice.
Pentru Franţa este important sǎ poatǎ spune cǎ şi-a început acest mandat cu dreptul. Motiv pentru care ambiţiile acestei prime reuniuni G20 la nivel de miniştri de Finanţe au fost minime : Parisul le-a propus deocamdată partenerilor sǎi să accepte un alfabet comun în materie de analize economice, urmând ca marile reforme sǎ fie scrise mult mai târziu.
"Negocierile au fost uneori tensionate, am discutat fǎrǎ menajamente, dar într-un stil marcat de respect", a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde. Tot ea a precizat cǎ meritul găsirii unei formule finale de compromis este unul colectiv.
Acest "compromis final" constǎ în identificarea indicatorilor de dezechilibru, printre aceştia numǎrându-se datoria şi deficitul public, rata dobânzilor şi datoria privatǎ, balanţele comerciale şi fluxul net de venituri rezultate din investiţii şi transferuri.
Grupul G20, care controleazǎ de fapt 85% din economia lumii a acceptat deci sǎ evalueze cu aceleaşi concepte tehnice gravele disparitǎţi existente astǎzi pe planetǎ, ceea ce nu înseamnǎ cǎ au fost acceptaţi toţi indicatorii propuşi iniţial.
China, de exemplu, care dispune de cele mai mari rezerve de schimb pe plan mondial (în valoare de două mii de miliarde de euro) a refuzat includerea acestui indicator pe lista comunǎ.
Mai rǎmâne acum ca în perioada urmǎtoare sǎ poatǎ fi operate şi primele reforme în virtutea acestor instrumente de evaluare comune, ceea ce va fi fǎrǎ îndoialǎ mult mai greu de realizat.
Parisul salută, însă, în context dorinţa de cooperare a Chinei, care va fi