Veniturile realizate din serviciile prestate de puşcăriaşii din România anul trecut se ridică la 20.089.484 (aproximativ 4,5 milioane de euro).
Suma este puţin mai mare decât cea din anul trecut, dar în scădere faţă de perioada 2003-2008. „Aceşti bani provin din activităţile pe care le-au întreprins cele peste 6.000 de persoane private de libertate care au muncit anul trecut în folosul penitenciarelor“, a spus purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Naţioanle a Penitenciarelor ANP, Johana Popescu.
Jilava, cea mai productivă
Cei mai productivi deţinuţi sunt cei închişi la Penitenciarul Bucureşti-Jilava. Conform datelor statistice ale ANP, numărul mediu de persoane private de libertate folosite la muncă anul trecut este de 433. Aceştia au adus un venit de aproape două milioane de lei.
„Unitatea noastră a realizat în anul 2010 venituri proprii de 2.939.850 lei. Aproape două milioane de lei provin din prestări servicii cu forţa de muncă specială, aproape 120.000 de lei, din valorificarea produselor din gospodăria agrozootehnică, iar restul din chirii, devize auto şi transport“, a explicat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu.
Ferma ecologică face diferenţa
Deţinuţi închişi la Jilava muncesc foarte mult în agricultură. Chiar în incinta puşcăriei este amenajată de ceva timp o fermă ecologică.
„Toate legumele pe care le cultivăm aici sunt eco. Pentru creşterea lor nu folosim nimic altceva decât apă. Chiar dacă am vrea să le adăugăm îngrăşaminte sintetice, nu avem cum pentru că nu avem buget pentru aşa ceva“, explică omul care se ocupă de buna desfăşurare a activităţii fermei, inginerul agronom Mihail Gheorghe.
El are în grijă zeci de puşcăriaşi, pe care trebuie să îi coordoneze şi să îi supravegheze în timp ce udă, culeg sau plantează legumele eco.