Foto: Dragoş Stoica / Jurnalul Naţional Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, aflat în vizită oficială în România, pentru întâlniri cu şeful statului Traian Băsescu şI preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a acordat un interviu Jurnalului Naţional.
Jurnalul National: In februarie anul trecut s-a adoptat Declaraţia de la Interlaken prin care s-a stabilit un plan de acţiuni pentru realizarea reformei CEDO şI măsuri ce trebuie implementate de statele membre. Cum apreciaţI că se achită de această sarcină România?
Thorbjorn Jagland: Protocolul 14 care e menit să eficientizeze Curtea a mărit considerabil eficacitatea CEDO. Ce s-a hotărât la Interlaken a fost respectat în mare parte, însă mai este nevoie de realizarea şI a altor măsuri, ce urmează a fi decize la Conferinţa de la Izmir, din luna aprilie a acestui an.
Avem hotărâri pilot în materia retrocedării proprietăţilor pentru care autorităţile române trebuie să coopereze cu Comitetul de Miniştri pentru implementarea măsurilor generale necesare. România mai are 17 luni pentru a-şi modifica legislaţia în această materie. Având în vedere contextul socio-economico-politic din ţara noastră, ar putea fi probabilă nerespectarea la timp şI întocmai a acestei obligaţii. Ce s-ar întâmpla în acest caz, din perspectiva Consiliului Europei?
Acesta este unul din subiectele pe care le voi discuta în cursul numeroaselor întâlniri din cursul acestei zile (N.R. – luni). Din cauza numeroaselor plângeri aflate pe rolul CEDO, România este pe o poziţie înaltă pe lista statelor cu plângeri la CEDO. Dacă România ar rezolva numărul acestor plângeri, atunci ar deveni un stat cu o poziţie normală în această ierahie. Suntem în curs să rezolvăm această problemă. În acest sens săptămâna trecută a avut loc o conferinţă la Bucureşti care a reunit statele care au avut ori au acel