* Ţara noastră urcă pe locul patru în topul acţionarilor băncii, în urma unei triplări a capitalului instituţiei de credit
* Scopul: spargerea hegemoniei "majorităţii simple" - Federaţia Rusă, Grecia şi Turcia - în deciziile băncii
* Drăgoi: "Discuţiile pentru o nouă creştere a participaţiei, premature la acest moment"
Ţara noastră îşi consolidează, în baza unei decizii strategice, participaţia pe care o deţine la Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), instituţie financiară regională care a derulat, în ultimii unsprezece ani, operaţiuni în valoare de 2,8 miliarde dolari.
BCDMN a fost înfiinţată în 1994, cu un capital social de 1 miliard DST (Drepturi speciale de tragere) prin contribuţia a unsprezece state din zona Mării Negre: Armenia, Republica Moldova şi Georgia (câte 1% din capital), Albania şi Azerbaidjan (câte 2% din capital), România, Ucraina şi Bulgaria (câte 13,5% din capital) şi Federaţia Rusă, Grecia şi Turcia (câte 16,5% din capital).
Banca şi-a propus să devină unul dintre principalii finanţatori la nivel regional în sectoare economice "cheie" precum energia, transporturile şi finanţele. În acest sens, BCDMN şi-a triplat, recent, capitalul de la 1 miliard DST, la 3 miliarde DST. (n.r. - 1 DST este cotat, în prezent, la aproximativ 1,16 euro, respectiv 4,84 lei).
Ţara noastră a reuşit, în cadrul operaţiunii, printr-o achiziţie de 145.000 de acţiuni în valoare totală de 145 milioane DST, să-şi crească participaţia de la 13,5%, cât avea în calitate de membru fondator, la 14%, prelunând cota Georgiei, ţara care nu a subscris la majorarea capitalului băncii.
Ţara noastră a devenit, astfel, al patrulea acţionar al BCDMN, părăsind eşantionul secund format din Ucraina şi Bulgaria, cu scopul declarat de a reduce influenţa primelor trei state - Federaţia Rusă, Grecia şi Turcia - în deciziile con