Dacă bucureștenii sunt cei care suferă în cea mai mare parte din cauza zgomotului ridicat, peste 55 decibeli, nivelul considerat optim, Timișoara este orașul în care cei mai mulți locuitori trăiesc în zone în care zgomotul depășește 75 decibeli.
Nivelul de decibeli optim confortului în timpul zilei trebuie să fie de 50 decibeli, iar în orașele mari din România sunt sunt zone care depăşesc 80 decibeli. Blocurile cu ieşire la bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse.
Calculul poluării fonice are la bază raportul dintre numărul de locuitori dintr-un oraş expuşi la un nivel de zgomot de peste 55 decibeli şi numărul total de locuitori ai oraşului, înmulţit cu 100. „La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, a explicat Bogdan Lazarovici, director executiv la Enviro Consult,companie de audit în domeniul măsurăriilor acustice.
Conform datelor furnizate de către ţara noastră forurilor europene, acesta este topul orașelor în care cea mai mare parte a populației trăiește în zone în care nivelul zgomotului depășește 55 decibeli:
1. Bucureşti – 85%
2. Constanţa – 76%
3. Cluj-Napoca – 64%
4. Braşov, Ploieşti – 61%
5. Galaţi – 55%
6. Timişoara – 49%
La polul opus topului de mai sus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot. Valorile limită din timpul zilei, acceptate de legislaţia în vigoare în România, pentru zonele rezidenţiale, sunt până în 50 decibeli.
În funcție de procentul populației afectate de zgomote de peste 75 decibeli, topul celor mai poluate orașe se schimbă:
@N