Cotaţiile petroliere au atins vârfurile ultimilor doi ani şi jumătate, iar pieţele financiare din toată lumea au scăzut . Specialiştii se aşteaptă ca situaţia să devină mult mai dramatică, dacă turbulenţele cuprind şi statele din Golful Persic.
Libia deţine cele mai mari rezerve de petrol din Africa, iar conflictele din ultimele zile din această ţară au urcat preţul petrolului la cel mai mare nivel din ultimii doi ani pe piaţa de la New York. Contractele futures cu livrare în aprilie au avut preţuri de peste 98 de dolari pe baril în timpul zilei de ieri.
În acelaşi timp, ţiţeiul Brent, pe piaţa londoneză, s-a tranzacţionat în jurul valorii de 108 dolari pe baril, cea mai mare din ultimii doi ani şi jumătate, iar analiştii de la Goldman Sachs se aşteaptă să atingă 110 dolari pe baril în următoarele zile.
Citiţi şi:
Kazahstanul, noua vedetă a lumii petroliere
Preţul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, depăşind 105 dolari pe baril
„Libia este un exportator extrem de important, în special în Europa", spune Hannes Loacker, analist la Raiffeisen Bank International AG din Viena. „Acum temerile se adâncesc tocmai pe ideea că şi ţările din Golf ar putea fi afectate de aceste turbulenţe", continuă el.
Italia, puternic afectată
Statele Unite au cerut ieri ţărilor producătoare de petrol, inclusiv OPEC, să majoreze livrările de ţiţei ca răspuns la creşterea rapidă a preţurilor din ultimele zile. „Suntem îngrijoraţi de posibilitatea ca preţurile prea mari să afecteze creşterea economică a statelor consumatoare de petrol", a declarat secretarul american adjunct al Energiei, Daniel Poneman, citat de AFP.
El a apreciat că, pentru moment, nu există o penurie fizică de petrol pe piaţă şi a arătat că Statele Unite urmăresc cu atenţie evoluţia evenimentelor din Orientul Mijlociu, în spe