“Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700 – 1.800 metri”, a declarat, azi, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al patrulea, în unele locuri chiar de gradul al cincilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 32 de grade.
Şeful Salvamont Hunedoara a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă este mai mare.
“Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă”, a afirmat Ovidiu Bodean.
Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.
Pericol de avalanşe şi în Munţii Sebeşului
Inspectoratul Judetean de Jandarmi Alba a transmis o avertizare privind pericolul producerii unor avalanşe în zona Munţilor Şureanu, turiştii fiindu-le recomandat să nu se aventureze pe traseele montane. Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba, Cosmin Jurcoveţ, a precizat că există pericolul producerii unor avalanşe în zona Vârfului Şureanu, unde zăpada este instabilă din cauza variaţiilor de temperatură