Pe ordinea de zi de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor figurează şi dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă 248/2000 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/1998 privind privatizarea rafinăriei Petromidia.
Aceasta deşi unitatea a fost privatizată în 2001, când a fost achiziţionată de grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. Între timp, Petromidia a fost scoasă de sub monitorizarea postprivatizare, iar Patriciu a vândut Rompetrol către compania kazahă KazMunaiGaz.
Cât de urgentă este procedura de urgenţă?
Cel mai interesant este însă faptul că, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, la secţiunea "Urmărirea procesului legislativ", proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanţe este trecut la capitolul "procedură de urgenţă".
Potrivit expunerii de motive, redactată la maşina de scris, „în vederea privatizării Societăţii Comerciale „Petromidia" SA Constanţa, Fondul Proprietăţii de Stat va negocia şi va încheia contractul de vânzare-cumpărare a unui pachet de acţiuni reprezentând 65,323% din capitalul social al acestei societăţi comerciale, cu acordarea unor facilităţi de plată a preţului acţiunilor şi plata unor datorii bugetare".
Expunerea de motive este semnată de premierul Mugur Isărescu.
Ulterior, prin OUG din 2000, pachetul care urma să fie vândut a fost majorat la 69,991% din capitalul social.
Mai departe pe lanţul de avizare a proiectului de lege, Guvernul a elaborat un punct de vedere în şedinţa din 4 aprilie 2001, semnat de premierul Adrian Năstase. Documentul arată că iniţiator este Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională.
„Se propune continuarea procedurii de adoptare a acestui proiect, întrucât acest act normativ reglementează acordarea de facilităţi SC Petromidia SA, acordarea acestora fiind condiţie prealabilă a părţii parţiale a preţului", argumentează Executivul de la a