Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, explică cititorilor Jurnalului de Sănătate importanţa meniscurilor în menţinerea integrităţii şi a functionalităţii genunchiului. Specialistul avertizează asupra consecinţelor leziunilor meniscurilor genunchiului.
"Meniscurile sunt cartilaje poziţionate de o parte şi de alta a articulaţiilor genunchiului. Majoritatea funcţiilor realizate de menisc sunt legate de protecţia cartilajului articular", spune medicul Sebastian Diaconescu. Simptomatologia rupturii de menisc este diferită. "Pentru că nu exista terminaţii nervoase la nivelul meniscului, durerea este cauzată de tumefierea şi leziunea ţesuturilor înconjurătoare. La o leziune tipică uşoară a meniscului, se poate înregistra o durere intensă. Aceste simptome se estompează în timp, dar tind să revină la o mişcare de torsiune minoră sau la efort intens", precizează medicul Sebastian Diaconescu.
Medicul avertizează că "îndepărtarea meniscului favorizează, în numeroase cazuri, apariţia unei artroze a genunchiului. Acest lucru are loc deoarece, după îndepărtarea meniscului, creşte solicitarea mecanică a structurilor articulare. Dacă ţesutul meniscal îndepărtat este mai redus, degenerarea este încetinită".
Tratamentul are la bază exerciţiile fizice.
În cazul în care leziunea meniscului este redusă, iar durerea şi celelalte simptome dispar, pacientului i se recomandă un program de exerciţii de fortificare a musculaturii. Exerciţiile trebuie efectuate iniţial sub supravegherea unui medic sau a unui kinetoterapeut.
Rolul specialistului în kinetoterapie este de a se asigura că pacientul efectuează exerciţiile corect, fără riscul apariţiei unei noi răni. "Este important ca pacientul să efectueze exerciţiile prescrise, deoarece aces