E voluntar în Parcul Naţional Buila -Vânturariţa de aproape şase ani şi promovează natura în toată splendoarea ei, în rândul a mii de elevi şi turişti.
profil
NĂSCUTĂ - 10 noiembrie 1974, judeţul Olt.
STUDII - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.
IDEALURI - Să îi fac pe tot mai mulţi români să înţeleagă ce este ecoturismul.
Cristiana Dumitru e implicată în acţiunile de voluntariat din anul 2006. „Iubeam muntele foarte mult şi am intrat într-un club de turism, ca voluntar. În acel an am participat la marcarea primelor trasee turistice în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, cea mai nouă şi cea mai mică arie naturală protejată din România", povesteşte Cristiana Dumitru. Acţiunile în munte i s-au părut tinerei foarte interesante şi a început să meargă la tot mai multe dintre ele. „Aşa m-am apropiat de Asociaţia Kogayon, cea care administrează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. La ideea lui Florin Stoican, preşedintele asociaţiei, am intrat voluntar în această organizaţie", spune Cristiana. Tânăra mărturiseşte că masivul Buila-Vânturariţa are o conotaţie personală. „Masivul îl ştiu din anul 2000, înainte ca el să devină arie protejată. Aveam un grup de prieteni cu care urcam iarna în munte şi stăteam la o stână. Dragul de acest munte m-a apucat de la prima drumeţie", afirmă tânăra.
Prezentări şi lecţii pentru 4.000
De când e voluntar în Asociaţia Kogayon, Cristiana promovează aria protejată în rândul tinerilor şi turiştilor şi participă la taberele Ranger Junior care sunt organizate în parc în fiecare an. „În ultimii trei ani la tabere, drumeţii în parc, prezentări, lecţii de educaţie ecologică şi alte evenimente, au participat 4000 de copii. La aceste acţiuni asociaţia pune la dispoziţie gratuit materialele necesare organizării taberelor (corturi, saci d