Preşedintele Universităţii Bogdan Vodă, Mohammad Jaradat, a primit distincţia „Senior al Cetăţii” la ultima ediţie a Balului Operei, fără ca organizatorii să ştie că a făcut puşcărie, din 1993 până în 1995, pentru fals intelectual, într-o afacere legată de înamtricularea unor maşini.
Între personalităţile care au primit titlul de „Senior al Cetăţii" la ultima ediţie a Balului Operei - cel mai important eveniment monden din Cluj - se numără, alături de regizorul Tompa Gabor, fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, academicianul Augustin Buzura sau fondatorul SMURD, Raed Arafat, şi profesorul Mohammad Jaradat, de origine iordaniană, întemeietor şi preşedinte al Universităţii Bogdan Vodă.
„Mohammad Jaradat a primit titlul de senior al cetăţii pentru ceea ce a făcut în Cluj. Nu ştiam că a fost închis, dar cred că în 18 ani un om poate fi reabilitat", a declarat publicistul Constantin Mustaţă, care face parte din comisia de nominalizare. „La fiecare ediţie am onorat personalităţi din mediul universitar clujean şi anul acesta ne-am gândit la Bogdan Vodă", a mai spus Mustaţă.
Trecut şi relaţii controversate
Nici el nici ceilalţi membri ai comisiei nu au ştiut despre trecutul controversat al profesorului, care în 1993 a fost condamnat pentru fals intelectual şi contrabandă, fiind acuzat ca a falsificat contractele de vânzare-cumpărare şi certificatele de înmatriculare pentru patru autoturisme. Mai mult, conform unor articole publicate în 2005 în presa locală, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Mohammed Jaradat, Khaled Matar, a fost anchetat de FBI pentru o presupusă implicare în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, de la New York.
Alături de acesta, Jaradat a înfiinţat în 1992 Universitatea Româno-Arabă, transformată, ulterior, în Universitatea Bogdan Vodă. Cei doi au derulat afaceri împreună chiar în perioada de t