Reparaţiile auto, artizanatul şi turismul sunt preferatele aplicanţilor programului demarat ieri. Întreprinzătorii care accesează fondurile puse la bătaie de Guvern au idei originale şi spun că insistenţa îi ajută cel mai mult în lupta cu birocraţia.
Zona Damiş din Munţii Piatra Craiului (judeţul Bihor) este superbă, dar pe un areal de vreo 10 kilometri pătraţi nu găseşti un loc de cazare. Iată o oportunitate de afaceri ce va fi fructificată de familia Mateaş, care va deschide aici o pensiune agroturistică bazându-se (şi) pe finanţarea oferită prin programul destinat tinerilor întreprinzători, lansat ieri la Bucureşti. Tot la Damiş, în acelaşi regim de finanţare, va apărea şi o mică unitate de producţie de îmbrăcăminte tradiţională şi articole de artizanat.
Model de plan de afaceri
Cu ochii pe „Monitorul oficial"
„Avem deja clădirile, iar creditul pentru contribuţia proprie este garantat, astfel că ne bucurăm de oarece confort", ne-a declarat aplicantul pentru această investiţie, Martin Mateaş. El îşi aminteşte că s-a lovit de „unele probleme birocratice, nu foarte mari", dar „cu insistenţă şi dacă ştii ce vrei se pot depăşi toate".
Citiţi şi: 10 paşi pentru a primi 10.000 de euro de la Guvern
„Mai greu a fost până să înfiinţăm societatea, apoi am depus planul online, aşa că nu ne-am lovit de vreo persoană anume care să aibă toane birocratice. Dacă ar merge aşa la toate autorităţile statului, ar fi mult mai uşor pentru toţi", ne-a mai spus Mateaş. El a mai căutat finanţare pentru această afacere şi în sistemul fondurilor europene, dar „acolo e mult mai greu, banii parcă fug din buzunare din primul minut, îţi trebuie consultanţi şi o serie întreagă de documente".
Într-o ţară cu milioane de maşini şi cu o cerere de piese de schimb în continuă creştere, dezmembrările auto înseamnă mai mult decât o afacere. Î