„Ultimele zvâcniri ale unui dictator autoproclamat în 1969?” (Le Parisien/Aujourd’hui en France). „Haos în Libia: creşterea preţului la petrol, scăderi la bursă” (La Tribune). „Sunt zvonuri despre o lovitură de stat militară” (L’Osservatore Romano). „Gadafi se agaţă cu disperare de putere” (Financial Times). „Un suflu democratic îl ameninţă pe colonel” (La Reppublica).
Ziarele franceze şi europene se ocupă de Libia, de represiunea sângeroasă din această ţară.
„Masacru în Libia”, denunţă Liberation. „Colonelul Gadafi, la capătul domniei, reacţionează cu violenţă în faţa protestelor care cuprind întreaga ţară”, explică ziarul cu simpatii de stânga. „Victimele se numără cu sutele”.
Le Parisien/Aujourd’hui en France dedică mare parte din ediţia de azi celor 41 de ani de dictatură. „Haosul domneşte acum în Libia unde avioane de vânătoare au tras ieri asupra mulţimii la Tripoli”, notează cotidianul popular care se întreabă: „Ultimele zvâcniri ale unui dictator autoproclamat în 1969?”.
La Tribune acordă prioritate consecinţelor economice ale situaţiei din Libia. „Haos în Libia: creşterea preţului la petrol, scăderi la bursă”.
L’Osservatore Romano ne informează că „sunt zvonuri despre o lovitură de stat militară”.
„Gadafi se agaţă cu disperare de putere”, citim în Financial Times.
„Un suflu democratic îl ameninţă pe colonel”, este titlul editorialului semnat de Renzo Guolo în La Reppublica: „Manifestaţiile libiene zguduie regimul libian care vrea să le înece într-o baie de sânge. «Regimul maselor», cum se autodefineşte, trage împotriva celor care îi cer sfârşitul dar Gadafi poate avea aceeaşi soartă ca Ben Ali sau Mubarak. (…) Liderul libian vroia să evite cu orice preţ contagierea din partea celor două ţări vecine – Tunisia şi Egipt – şi deci a ordonat o represiune foarte dură în Cirenaica. Opozanţii săi nu se mai mulţumesc î