Este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din ţară, cu o carieră de peste 50 de ani, în care a extras din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor o sumedenie de obiecte.
Doctorul Cristea ne-a mărturisit că a ajuns să practice medicina în această specialitate, dintr-o întâmplare. A fost atras dintotdeauna de tehnicile chirurgicale care se realizează cu migală şi ar fi optat pentru ginecologie sau chirurgie vasculară, mai ales că i s-a transmis genetic, de la mama sa, o dexteritate ieşită din comun. Conjunctura a a făcut să se specializeze în otorinolaringologie, ramură a medicinei despre care a descoperit în timp că necesită dexteritate şi multă răbdare.
„ORL-ul, la fel ca şi alte specializări medicale precum cele chirurgicale, necesită o mare precizie a operaţiunilor realizate cu ajutorul mâinilor. Se lucrează adesea sub microscop, operaţiunile fiind de o extraordinară fineţe. Este nevoie de îndemanare. " explică reputatul medic şi cadru universitar.
35 de ani a condus secţia ORL
Doctorul Cristea a fost în cea mai mare parte a carierei sale şef al secţiei ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă, devenită ulterior clinică datorită implicării sale în activitatea didactică, la Facultatea de Medicină. Nu i-a fost uşor să conducă o secţie în care ajung cazuri deosebite, unele din judeţele limitrofe şi să se confrunte cu veşnicele lipsuri, de la medicamente şi materiale sanitare şi până la aparatură şi instrumentar medical.
„Şi dacă ar fi numai probleme logistice... Sunt şi alte deficienţe care apar în sistem, mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Sau şi mai grav, pleacă peste hotare pentru a-şi găsi mentorul" afirmă doctorul Cristea.
Colecţia obiectelor înghiţite sau aspirate