Investiţiile fondurilor de pensii, cu active de peste un miliard de euro şi cu potenţial de a deveni cei mai mari investitori la bursă în următorii ani, vor deveni informaţii publice de două ori pe an, după ce Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va aproba o serie de modificări aduse normelor de raportare şi transparenţă. Fiecare fond de pensii va fi obligat să publice de două ori pe an lista detaliată a investiţiilor.
Arbitrul pensiilor private vrea să crească vizibil transparenţa fondurilor şi să oblige administratorii fondurilor de pensii obligatorii şi facultative să publice structura detaliată a investiţiilor fondurilor la 31 decembrie, respectiv 30 iunie.
Măsura CSSPP vine în contextul în care legislaţia privind transparenţa a fost destul de îngăduitoare, lăsând mână liberă administratorilor cu privire la informaţiile pe care le pot face publice. Astfel că administratorii au preferat să nu facă publică structura detaliată a portofoliilor fondurilor, unii dintre aceştia refuzând chiar să le ofere contribuabililor, la cerere, motivând că deţinerile fondului sunt informaţii confidenţiale. Fiecare salariat este obligat să contribuie cu 2,5% din salariul brut la un fond de pensii privat, din martie 2011 contribuţia urmând să crească la 3%.
"În urmă cu doi ani, administratorii au obţinut o derogare de la norma de a publica lunar structura investiţiilor, însă după cum am văzut, administratorii au folosit această derogare pentru a-şi ascunde portofoliile şi am propus ca portofoliile să fie transparentizate la un interval suficient de timp faţă de data de referinţă. Am primit sesizări de la participanţi şi suntem în stadiu avansat cu o anchetă privind refuzul unor administratori de a oferi participanţilor situaţia detaliată a portofoliilor", a spus Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de P