Foto: Thinkstock Medicul Cătălin Haiduc, specialist ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, avertizează asupra unei afecţiuni care poate cauza chiar naşterea prematură: colul întredeschis sau incompetent. Fiind o afecţiune nedureroasă, cervix incompetent poate fi depistat abia după ce mama trece prin experienţa unei naşteri premature sau chiar a unui avort spontan.
Cervix incompetent înseamnă o dilatare prematură, nedureroasă a colului, care de obicei are ca efect naşterea prematură a copilului. "Într-o sarcină normală, colul uterin rămâne închis până la momentul naşterii. Atunci începe să se dilate şi să se subţieze pentru a permite trecerea fătului", spune medicul Cătălin Haiduc. Există însă situaţii, provocate de diverşi factori, în care dilatarea colului se produce cu mult înainte de naştere. Cel mai frecvent motiv pentru care are loc această afecţiune este o rană pe col.
Un col incompetent nu poate susţine greutatea fătului, se dilată fără contracţii sau dureri, uneori deschizându-se complet. Din cauza dilatării, membranele amniotice "cad" prin deschizătură, iritând uterul, fapt ce are drept consecinţă începerea travaliului. De multe ori, acest lucru are loc înainte ca fătul să fie capabil să poată supravieţui în afara uterului. În multe cazuri, travaliul este prea înaintat pentru a putea fi oprit. În general, colul nu se dilată în acest fel înainte de săptămâna a 16-a de sarcină.
Medicul le recomandă viitoarelor mame să precizeze ginecologului care le urmăreşte sarcina dacă au avut în trecut probleme sau naşteri premature.
"Dilatarea colului este tăcută şi poate trece neobservată până în momentul declanşării travaliului. Diagnosticarea se face, în general, după una sau mai multe naşteri premature", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
Specialistul mai precizează că diagnosticul se face nu doar