Bucureştiul este cel mai zgomotos oraş din România, 85% dintre locuitorii săi fiind afectaţi de poluarea fonică cauzată, în special, de traficul rutier, relevă un studiu realizat de compania Enviro Consult. Sursa: Adi Pîclișan
În Capitală, aproape în toate zonele se depăşeşte frecvent limita maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătaţii şi Uniunea Europeană, anume de 55 de decibeli.
Nici restul oraşelor mari din ţară nu stau mai bine dacă avem în vedere că, la Constanţa, spre exemplu, aproximativ 76% dintre locuitori trăiesc sau îşi desfăşoară activităţile cotidiene în spaţii cu un nivel al zgomotului foarte ridicat.
Aceeaşi stiuaţie o întâlnim şi la Cluj-Napoca, unde 64% din populaţie este afectată de poluarea fonică. Pe locul al patrulea găsim oraşele Braşov şi Ploieşti, care raportează un procent de 61% dintre locuitori afectaţi de zgomot. Cel mai bine la acest capitol stă oraşul Iaşi, unde doar 16% din populaţie locuieşte sau lucrează în zone zgomotoase.
Impact negativ asupra calităţii vieţii
Orice nivel de zgomot mai mare de 55 de decibeli (db) are un impact major asupra calităţii vieţii, prin accentuarea problemelor cardiace şi a stării de neliniţte a individului, insomnii şi chiar declanşarea unor acţiuni agresive, precizează Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult.
"Cele mai expuse la zgomot sunt clădirile cu ieşire la marile bulevarde şi apartamentele de la etajele inferioare, în timp ce, în spatele blocurilor de la bulevarde, indicii sunt mult mai mici", a adăugat reprezentantul Enviro Consult cu ocazia prezentării rezultatelor studiului.