Guvernul japonez analizează eventualitatea instituirii unor măsuri pentru limitarea fluxului de investitori chinezi. Japonia consideră că are o legislaţie laxistă în această privinţă.
Opinia publică japoneză pare să fie foarte neliniştită în legătură cu modul în care chinezii achiziţionează bunuri pe teritoriul arhipelagului nipon. "Clădiri, apartamente, hoteluri, terenuri de golf, păduri… chinezii cumpără tot", scria în Le Monde corespondentul la Tokyo al acestui ziar. Guvernul japonez constată chiar că uneori, fondurile destinate acestor achiziţii trec prin bănci controlate de chinezi în comun cu mafia japoneză.
De observat totuşi că acest tip de panică nu a existat în Japonia în perioada când această ţară îşi menţinea statutul de a doua economie mondială, după Statele Unite. Anul trecut, însă, economia japoneză a trecut pe locul al treilea, ceea ce a provocat un şoc printre japonezi. O parte a presei japoneze a lansat un veritabil semnal de alarmă în legătură cu "agresivitatea" investitorilor chinezi. Chiar şi la televiziunea japoneză au loc dezbateri, în care unii experţi consideră că resursele ţării sunt în pericol.
Chinezii bogaţi sunt activi chiar şi pe piaţa artei şi cumpără masiv din Japonia vechi obiecte de artă chineze ajunse pe teritoriul nipon pe vremea lui Mao, când arta era considerată o expresie a ideologiei burgheze.
Mai puţin alarmate sunt însă agenţiile turistice nipone, care mizează mult pe turiştii chinezi. Anul trecut, chinezii au reprezentat un sfert din numărul total al turiştilor, iar numeroase magazine de la Tokyo şi din marile oraşe ale Japoniei sunt extrem de mulţumite de această "invazie", tocmai pentru că turiştii chinezi "cumpără tot".
Guvernul japonez analizează eventualitatea instituirii unor măsuri pentru limitarea fluxului de investitori chinezi. Japonia consideră că are o legislaţie laxistă în ac