2011 risca sa intre in istorie sub numele de "anul foametei". Stocurile mondiale de porumb au atins minimul ultimilor 37 ani, iar Romania ar putea sa suporte preturi uriase la alimente in urmatoarele luni, dupa cum semnaleaza patronatele din industrie.
Al doilea val al recesiunii va fi unul mai dur, mai puternic. Vom avea, potrivit expertilor, o criza fara precedent dupa cel de-al doilea razboi mondial - cea alimentara. Ceea ce atunci parea a fi neverosimil, avand in vedere productiile record din anii 2007-2008, se doveste in prezent o problema reala.
Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile alimentelor sa creasca spectaculos in 2010, iar stocurile sa scada vertiginos.
Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA, citate de Bloomberg, stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani.
Nici situatia de pe piata graului si orezului, alte doua materii prime de baza in industria alimentara, nu este mai buna. Potrivit institutiei citate, chiar daca agricultorii au majorat productia in 2010 cu 16%, aceasta este sub nivelul cererii, al carei avans a fost de peste 20%.
Raportul Departamentului pentru Agricultura din SUA mai arata ca stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu inca 13% pana la vara.
Stocurile mondiale de porumb echivaleaza cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974Raportul Departamentului pentru Agricultura din SUA
Si asta in conditiile in care, potrivit unui raport al ONU, cererea de produse alimentare din import la nivel mondial va depasi, anul acesta, pragul de 1.000 miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat cea din 2009. Ar fi a doua oara