Fosta centrală termo-electrică din combinatul hunedorean a fost demolată ieri după-amiază, cu ajutorul a 80 de kilograme de dinamită. Aceasta după ce în urmă cu aproximativ două luni, un excavatorist care lucra la demolarea clădirii a decedat strivit de un zid prăbuşit al acesteia.
Angajaţii firmelor contractate de Primăria Hunedoara pentru demolarea ruinelor combinatului au pus la pământ astăzi una dintre ultimele construcţii importante ale vechii platforme siderurgice.
FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului
FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage
REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari
Clădirea centralei termoelectrice 2 din uzina cocso-chimică a combinatului s-a transformat în praf şi moloz în numai câteva secunde, sub actiunea dinamitei.
FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara
VIDEO : Rudolf Hanzelik
Construcţia ridicată în anii 1950, pentru a produce agent termic pentru combinat şi oraş, fusese considerată blestemată. Din 2004 muncitorii au lucrat la demolarea ei, însă operaţiunile au fost îngreunate din cauza blocurilor imense de beton din care era compusă.
Locul a fost părăsit, iar zona a început să fie asemuită, din cauza ruinelor înfricoşătoare, cu „Mordor”, legendarul ţinut al forţelor răului din capodopera „Stăpânul inelelor”.
FOTO: Centrala termoelectrică, în anii 1950. Arhiva Rudolf Hanzelik.
În luna decembrie a anului trecut, la penultima încercare de demolare a centralei termo-electrice un excavatorist şi-a pierdut viaţa, după ce un zid de beton s-a prăbuşit peste utlaj care pico