Barabulele de Lunguleţu se vând cu 3 lei/kg, în timp ce târgoviştenii pot achiziţiona citricele aduse din Grecia chiar şi cu 2 lei/kg. Oamenii aleargă ore în şir prin pieţe, supermarketuri şi alte magazine, căutând promoţii, reduceri, ba chiar acceptă şi produse de calitate inferioară, numai să se încadreze în buget.
Târgoviştenii sunt panicaţi. Preţurile la alimentele de bază depăşesc deja limitele suportabilităţii.
„Nu ştim cum o să o scoatem la capăt. Uleiul depăşeşeşte 7 lei litrul. Zahărul se apropie de 4,5 lei/kg. La vitrinele frigorifice pline cu carne, ne uităm ca la expoziţie. Am ajuns să mergem la Măcelărie şi să cumpărăm oase, mai rău ca pe vremea lui Ceuşescu. Atunci, achiziţionam astfel de produse, fiindcă nu găseam altceva. Acum, nu avem bani”, spune Olimpia Paraschiv, o gospodină de 55 de ani.
În Piaţa 1 Mai, cel mai mare complex agro-alimentar din oraş, preţul cartofilor a urcat până la 3 lei/kg. Oamenii se uită şi aleg barabulele mai mari un pic decât o nucă, doar fiindcă se vând ceva mai ieftin. Producătorii se plâng şi ei de faptul că nici aşa nu pot să-şi acopere cheltuielile.
„Băgăm bani în sămânţă, mână de lucru, tratamente, başca transportul, taxa pentru tarabă. Înţeleg că este greu şi pentru cumpărători, dar nici noi nu putem să ne dăm marfa pe degeaba”, afirmă unul dintre comercianţi.
Serele de legume din judeţ au fost distruse
Târgoviştenii spun că este pentru prima dată când preţul plătit pentru un kilogram de cartofi depăşeşte portocalele, care pot fi achiziţionate în Târgovişte chiar şi cu 2 lei/kg.
„La aşa ceva, nu mă aşteptam. Citricele aduse din Grecia, Turcia să fie mai ieftine decât cartofii care se produc la Lunguleţu, la 40 de km distanţă de Târgovişte. E vai şi amar de noi”, crede Petre Tudor, un pensionar venit să-şi facă piaţa.
La „1 Mai”, am