Vă spune ceva numele Mihail Boldea? Ei bine, e deputatul PDL care a devenit celebru în octombrie 2010 prin nonșalanța cu care a recunoscut că a votat reducerea TVA pentru alimente de la 24% la 5% ”după deget”. “M-am aflat în plen, marţi, şi am votat. Sincer, am aflat de la dumneavoastră, în condiţiile în care erau foarte multe proiecte de lege… Eu îmi asum eroarea. E culpa liderului de grup care face semnul sus, jos, cum să votăm. Degetul ni s-a arătat într-un sens”, a declarat, la o zi după vot, Mihail Boldea.
Popularitatea pe care i-a adus-o acest gest l-a îndemnat pe domnul Boldea să aibă inițiativa unei legi care să-l readucă în prim-planul mass-media. De data aceasta cu un proiect prin care jurnaliștii care publică date din dosarele penale aflate în lucru sau în judecată, înaintea unei decizii judecătorești definitive, să se ”răcorească” între 6 luni și 3 ani pe la pușcărie. Iar persoanele care divulgă jurnaliștilor asemenea informații, că ar fi vorba de procurori, simpli grefieri ori vreo femeie de la ”curățenie”, căreia i-a căzut, din greșeală, o hârtie sub mătură, să aibă parte de la unu până la 5 ani de detenție.
În favoarea inițiativei sale, domnul Boldea invocă așa-zise prevederi similare din alte țări, din Europa și America. Uitând să precizeze modul în care funcționează justiția în acele țări. Printre altele, timpul care trece de la începerea urmăririi penale până la obținerea unei sentințe judecătorești definitive. Ori domeniile și scopul acelor prevederi – apărarea vieții private și/sau protecția victimelor unor infracțiuni ori a minorilor.
Faptul că au existat derapaje și chiar greșeli grave în modul de prezentare al unor informații, ori că există mulți jurnaliști care nu au pregătirea necesară ori măcar experiența de a selecta informațiile relevante pentru cazul prezentat de cele care țin de viața privată a persoanelor (informații