Singura instituţie de acest gen din ţară adăposteşte două drapele de patrimoniu din timpul regelui Ferdinand şi Mihai I. De asemenea, muzeul deţine un tablou cu o lungime de 6,5 metri, realizat în ulei pe pânză, care înfăţişează bătălia de la Călugăreni.
Înfiinţat în iulie 2002, singurul muzeu al Poliţiei de Frontieră Române a fost vizitat de-a lungul timpului de zeci de delegaţii stăine, care au rămas impresionate de mărturiile istorice păstrate aici. Compatimentat în şase săli, instituţia deţine 66 de drapele de lupă ale fostelor unităţi de grăniceri, luate de la unităţile respective odată cu unirea cu Poliţia de Frontieră şi demilitarizarea acesteia, în 1999. Cele mai vechi steaguri din colecţie, sunt două drapele din dimpul Regelui Ferdinand şi Mihai I, alături de care se află accesorii de lucru şi montaje fotografice înfăţişând aspecte din activităţile grănicerilor încă din anul 1866.
În aceeaşi sală a drapelelor, muzeul păstrează cinci machete de nave fluviale ale Poliţiei de Frontieră, donate de Centrul de Pefecţionare şi Iniţiere a cadrelor de marină.
Uniforme de colecţie
Zeci de uniforme militare, de ceremonie, care au aparţinut poliţiştilor de frontieră din Norvegia, Germania, Spania, Austria, Franţa, Bulgaria şi Turcia, alături de uniformele româneşti, sunt puse la loc de cinste în sala uniformelor militare.
O parte dintre acestea provin din donaţii, făcute de-a lungul timpului de delegaţiile militare care au venit la Giurgiu. Cea mai recentă donaţie, a fost primită de Muzeul Poliţiei de Frontieră din Giurgiu, în aprilie 2010, din partea Republicii Federale Germania. Ofiţerul de legătură, Michael Lange, a oferit giurgiuvenilor noua uniformă a Poliţiei Federale Germane, de culoare albastră, dar şi component din vechea uniformă ieşită din uz.
O altă sală de interes maxim pentru vizitatori este cea a cărţii militare, aici putâ