In orasele mari exista zone care depasesc 80 decibeli-db(A),in conditiile in care valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A),informeaza Enviro Consult. Potrivit acestuia, Bucurestiul este cel mai zgomotos oras, avand cea mai mare pondere, circa 85%, din populatie expusa la poluarea fonica. Capitala este urmata de Constanta cu 76% din populatie afectata de zgomotele puternice si de Cluj cu 64%. La polul opus topului de mai sus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.
Vezi aici harta de zgomot a Capitalei .
Potrivit Enviro Consult, calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. "La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, auditor in domeniul masurariilor acustice.
Topul poluarii fonice:
Bucuresti- 85% din populatie afectataConstanta- 76% din populatie afectataCluj-Napoca- 64% din populatie afectataBrasov, Ploiesti- 61% din populatie afectataGalati- 55% din populatie afectataTimisoara- 49% din populatie afectata
Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A). In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 db(A), iar in sectoarele industriale de 65 db(A).
Cele mai zgomotoase zone ale capitalei sunt Bulevardul Magheru (zona Nottara), Zon