Capitala va găzdui, într-un an, primul monument al dezrobirii romilor, care va fi construit în mare parte din banii reprezentanţilor acestei etnii. Sursa: ADI PÂCLIȘANSursa: ADI PÂCLIŞANSursa: ADI PÂCLIŞAN
1 /.
Undeva, în Capitală, în aproximativ un an, va exista un monument al dezrobirii romilor. Construirea simbolului uneia dintre cele mai numeroase minorităţi din ţară este iniţiativa Centrului Romilor "Amare Rromentza" şi a Comitetului European al Romilor Krisinitori care vor organiza o campanie amplă de strângere de fonduri.
"Ne dorim ca monumentul să fie realizat în mare parte din banii romilor, pentru că vrem să tran s formăm ideea de implicare civică şi în ideea de contribuţie financiară", a explicat Mihai Neacşu, directorul "Amare Rromentza".
"Avem în prezent 535.000 de romi declaraţi, în ţară. Ne-am gândit că, dacă ar da fiecare câte 50 de cenţi, am putea construi monumentul", a făcut o analogie şi preşedintele Centrului, Delia Grigore.
Monumentul ar costa aproximativ 300.000 de euro, de 15 ori mai puţin decât a costat Monumentul Holocaustului.
Sugestie: la intersecţia dintre Căldărari, Şelari şi Covaci
Printre amplasamentele la care s-au gândit iniţiatorii proiectului, se numără piaţeta dintre Hanul lui Manuc şi Biserica Sfântul Anton de la Curtea Domnească Veche, unde se găsesc şi străzile Căldărari, Şelari şi Covaci (din maghiară - fierari), care sunt simbolice pentru meşteşugurile tradiţionale ale romilor.
O altă variantă ar fi părculeţul din apropierea Pieţei Ferentari. "Nu ţinem strict la un singur loc, nu spunem că, în cazul în care nu e exact locul pe care îl vrem, nu mai facem monumentul. Am dat unele sugestii. Am trimis scrisori către Primăria Capitalei şi alte instituţii care ne-ar putea sprijini. Aşteptăm un răspuns", a adăugat Delia Grigore.
M