Europenii îşi iau precauţiile de rigoare privind violenţele din Libia. Miniştrii de Externe ai UE au cerut oprirea violenţei şi au încurajat reconcilierea naţională şi asta de teama unui flux masiv al imigraţiei şi pentru a evita fundamentalismul islamic.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În termeni consacraţi, UE cere "oprirea imediată a uzului forţei împotriva manifestanţilor şi îndeamnă toate părţile implicate să se abţină de la acte violente".
"Aspiraţiile şi cerinţele legitime ale poporului pentru reformă trebuie dezbătute într-un dialog deschis şi semnificativ purtat la scară naţională în Libia", mai spune comunicatul european.
Italia şi alte state membre au cerut luni la Bruxelles atenţie în abordarea crizei din Libia, întrucât UE se poate confrunta cu un val important al imigraţiei, acesta nefiind singurul pericol. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi explică : "Uniunea Europeană trebuie să joace un rol activ în procesul de tranziţie, trebuie să identifice interlocutorii corecţi, să sprijine transformarea democratică a acestor societăţi şi să evite riscul ca vidul de putere să fie umplut cu politici inspirate de fundamentalismul islamic".
România a avertizat de altfel că există riscul ca UE să ia decizii înainte de a şti rezultatul evenimentelor din Libia. Într-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, România arată că UE trebuie să se ferească de o abordare colonială a problemei.
La Tripoli, criticile europene nu au fost bine primite, Muammar Gaddafi a ameninţat că va renunţa să blocheze imigraţia ilegală spre Europa, dacă atitudinea UE nu se schimbă.
Uniunea nu se va amesteca în afacerile interne ale Libiei, s-a spus la Bruxelles, dar ea nu este gata să accepte nici încălcarea drepturilor omului şi nici "şantajul de stat", cum a numit ministrul f