Tinerii pot depune, începând de astăzi, planurile de afaceri, pentru a primi sprijin de 10.000 de euro de la stat, prin intermediul programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, care are alocat, în acest an, un buget de 21 milioane de lei.
Planul de afaceri trebuie să cuprindă investiţii în active corporale şi/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şi reale, se arată în Ghidul Solicitantului aferent Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători, citat de Mediafax.
Anterior, tinerii întreprinzători şi-au înregistrat microîntreprinderile la oficiile Registrului Comerţului, operaţiune care a început pe 11 februarie. Înscrierea în program este continuă şi se face on-line pe site-ul Agenţiei Naţionale de Implementare a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).
Vor fi finanţate achiziţia de terenuri pentru construcţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii afacerii, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.
Solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii în proprietate a terenului pe care urmează să se realizeze construcţia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei, iar activele achiziţionate trebuie să fie noi.
Totodată, tinerii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active simila