180 de rezervişti cer în instanţă anularea deciziei emise în luna decembrie 2010 prin care le-a fost diminuată pensia. Alţi 300 se pregătesc să dea în judecată Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ei beneficiază de asistenţă juridică gratuită.
După ce în luna decembrie le-au fost diminuate pensiile, militarii în rezervă contraatacă şi cheamă statul în instanţă. 180 de acţiuni judecătoreşti au fost depuse ieri la Tribunalul Botoşani.
Pensionarii militari doresc nici mai mult, nici mai puţin decât anularea deciziilor prin care li s-a luat jumătate din pensie. Cei mai mulţi au pierdut între 700 şi 1000 de lei din venitul lunar. Ei sunt sprijiniţi de către Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, care oferă asistenţă juridică gratuită.
Cer despăgubiri
„Prin acţiunile deschise la Tribunalul Botoşani se solicită anularea deciziilor de pensii emise de casele speciale de pensii în decembrie 2010, care au dus la diminuarea drastică a veniturilor foştilor angajaţi din Interne şi Apărare. Prin aceleaşi acţiuni se solicită revenirea la vechile decizii, precum şi plata dobânzilor aferente pentru perioada până la care se vor recupera, ca şi a cheltuielilor de judecată“, a declarat colonelul în rezervă Mircea Comănici.
Pensionarii militari spun că acesta este doar începutul. Săptămâna viitoare, alţi 300 de rezervişti botoşăneni se pregătesc să acţioneze în judecată statul solicitând instanţei aceleaşi lucruri.
Plătiţi ca în NATO
Foştii militari susţin că statul îi tratează ca pe nişte asistaţi social şi se doreşte scoaterea lor i în afara sistemului militar pentru a nu beneficia de drepturile pe care ţările NATO sunt obligate să le ofere militarilor, fie că sunt activi sau în rezervă. „Pe lângă recuperarea integrală a pensiei, dorim să fim trataţi ca militari în