“Oboseam, dar puteam sa merg pe strada, urcam trei etaje, chiar daca eram obosit la al treilea etaj, dar puteam sa urc incet”, spune un pacient diagnosticat cu hipertensiune arteriala pulmonara, in varsta de 32 de ani. “Dupa orice efort, lesinam”, povesteste o tanara de 22 de ani. “Am renuntat la slujba si la facultate, nu mai eram in stare de nimic.” In lipsa tratamentului, speranta de viata la pacientii cu HTAP este cuprinsa intre 6 luni si 4,5 ani, ceea ce o face comparabila cu forme grave de cancer. Rara si greu de diagnosticat, boala apare cu o incidenta de 15-25 de persoane la 1 milion in Europa; in Romania ar exista asadar in jur de 500 de pacienti.
Afla tot ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala pulmonara intr-un interviu acordat MedLive.ro de asist. univ. dr. Tudor Constantinescu, medic specialist pneumologie. Vezi VIDEO si comenteaza subiectul.
“Vin la medic cu respiratie grea, cu sufocare (dispnee), care apare la efort si le limiteaza activitatile. Cei mai multi pacienti sunt oameni tineri, activi, care au nevoie sa efectueze efort fizic dar care, la un moment dat, nu mai sunt capabili sa faca asta”, explica pentru MedLive.ro dr. Tudor Constantinescu, medic specialist pneumolog. Pentru diagnosticare, lista de asteptare e lunga: “De la Jii pina la Milcov, in Bucuresti se face intr-un singur loc pentru toata Valahia cateterism de artera pulmonara. Programarile se fac cu 4-6-8 saptamani inainte si peste. Dupa doua luni de asteptare, in ziua in care vine pacientul, pac – se strica aparatul. Este inacceptabil”, explica prof. dr. Miron Bogdan, conducator al Programului National de Diagnostic si Tratament al HTAP.
Pe scurt: HTAP se manifesta prin cresterea progresiva a presiunii arteriale pulmonare – circulatia sangelui de la inima catre plamani – si a rezistentei vasculare pulmonare, ceea ce duce la insuficienta cardi