Managerul de fonduri spune că pieţele de acţiuni sunt în supracumpărare şi este de aşteptat o corecţie
"Veştile rele nu sunt înglobate în preţuri"
Ieri, într-o zi în care Bursele din SUA nu au fost deschise, principalii indici ai pieţelor de acţiuni din Europa s-au tranzacţionat în cea mai mare parte a timpului la valori cu aproximativ jumătate de procent sub nivelurile de referinţă. Dacă indicele FTSE100 al Bursei de la Londra consemna o depreciere mai atenuată, la închiderea ediţiei indicele DAX30 al Bursei de la Frankfurt se situa în jurul nivelului de 7.340 de puncte, cu puţin peste un procent sub ultima valoare a săptămânii precedente, iar indicele CAC40 al Bursei de la Paris pierdea aproape 1,40%.
Tendinţa uşor negativă de ieri nu este surprinzătoare pentru Rareş Şofariu, manager de fonduri, care a declarat pentru Curierul Naţional că se aşteaptă la un parcurs corectiv pentru perioada care urmează. "Este primul răspuns normal la ce se întâmplă din punct de vedere social. Veştile rele nu sunt înglobate în preţuri", a comentat Şofariu. Astfel, în zilele precedente şitirile negative s-au estompat, investitorii reacţionând slab la venirea lor, iar orice date favorabile erau imediat luate în calcul, iar pieţele recuperau toate corecţiile, făcând noi maxime. De fapt, punctul slab al Burselor ar fi tocmai faptul că nu au mai avut corecţii importante. "Activele trebuie să fie corelate cu economia. Creşterile sunt foarte mari faţă de evoluţia economiei", a mai zis Şofariu, care apreciază că acum preţurile acţiunilor sunt inflamate în raport cu datele fundamentale şi cele la nivel macro.
Presiunea la vânzare pe indicele DAX30 s-a accentuat după miezul zilei, în pofida publicării datelor favorabile privind încrederea în economia germană. Potrivit Bloomberg, indicele climatului de încredere în economie, măsurat de Institutul IFO din München î