Legea Educaţiei Naţionale le oferă o şansă de angajare tinerilor profesori. Din 97 de cadre didactice ajunse la vârsta pensionării , doar 29 au solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să rămână pe posturi şi au fost refuzate.
Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Anca Hodorogea, cererile pentru rămânerea la catedră a pensionabililor au fost respinse, pentru ca tinerii profesori să aibă acces la posturi. „Nu am dat curs niciunei cereri. Am încercat, astfel, să le oferim o şansă de angajare cadrelor didactice tinere", a explicat Anca Hodorogea, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.
Situaţia este asemănătoare şi în cazul învăţământului universitar, însă în acest caz nu se cunoaşte încă numărul profesorilor ajunşi la vârsta de pensionare. „Noua lege se va aplica treptat", a explicat secretarul de stat, Oana Badea, prezentă astăzi la Cluj pentru a oferi şi alte detalii cu privire la elaborarea metodologiilor de aplicare a noii Legi a Educaţiei Naţionale.
Există bani pentru salarii
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a adus asigurări că nu există motive de îngrijorare în rândul dascălilor, în ceea ce priveşte salariile. „Există bani pentru salarii. Iar în caz contrar, putem oricând apela la fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării", a spus Oana Badea.
În plus, Badea a precizat şi faptul că Legea Educaţiei Naţionale prevede clar unele aspecte care, până în 9 februarie, au stat sub semnul întrebării. Astfel, toţi profesorii care fac naveta vor beneficia de deconturi. „Toţi elevii au aceleaşi drepturi la o educaţie de calitate. Rugăm, pe această cale, autorităţile locale să susţină unităţile de învăţământ din mediul rural pentru decontarea transportului cadrelor didactice. În definitiv, este vorba de respectarea u