România trimite doi experţi în Italia pentru cei 5,000 tunisieni ajunşi pe barcă în Lampedusa.
30 de experţi naţionali din 12 state membre vor întâmpina cei peste 5,000 de tunisieni din Lampedusa care au ajuns cu bărcile pe malul insulei Lampedusa, cel mai apropiat punct de frontieră dintre Africa de Nord şi Italia. Ajutorul vine după ce Italia a contactat pe 15 februarie Frontex, agenţia UE de gestionare a frontierelor, care a lansat ieri (20 februarie) o operaţiune cu numele de cod "Hermes".
Experţii care vor efectua controlul la frontieră au fost trimişi din 12 state membre, şi anume Italia, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Suedia, Elveţia şi Spania. ajută
România ajută Italia
România a trimis doi experţi, cel mai probabil poliţişti, conform Frontex, care vor identifica imigranţii şi îi vor ajuta să obţină acte temporare, vor lua interviuri şi vor face investigaţii pentru a detecta reţelele de contrabandă care au facilitat emigrarea celor 5,000 de tunisieni.
Oficiul european de poliţie Europol participă, de asemenea, la operaţiunea Hermes, pentru a identifica traficanţii de persoane şi alţi infractori.
"Pentru astfel de acţiuni, este nevoie de o reţea cu bani care să faciliteze transportul oamenilor, iar poliţiştii şi vameşii statelor membre sunt aici pentru identifica această reţea," a spus Frontex pentru Adevărul Europa.
Conform estimărilor Frontex, bugetul pentru operaţiunea Hermes se ridică la 2 milioane de euro până acum. "Dacă va fi necesar, vom investi mai mult, în funcţie de resurse," a spus Cercone. . În 2011, Italia a primit numai pentru asistenţă în programul de imigranţi 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană.
Libia mai aşteaptă
"Suntem pregătiţi să extindem operaţiunea Hermes dacă este nevoie," a spus Cercone. Comisia Eu