Creşterea preţurilor la majoritatea alimentelor de bază îi face pe gorjeni să strângă cureaua. În Piaţa Centrală din Târgu-Jiu un kilogram de ardei gras costă de trei ori mai mult decât unul de portocale, iar castraveţii sunt de patru ori mai scumpi decât cartofii.
Oamenii spun că veniturile lor sunt din ce în ce mai mici, în timp ce produsele alimentare sunt mult prea scumpe. Preţurile la unele produse alimentare au mai crescut faţă de anul trecut, iar majoritatea gorjenilor nu-şi mai permit să cumpere decât strictul necesar. „Eu am o pensie de 400 de lei după 22 de ani de muncă. Sufăr de cancer şi obligatoriu trebuie să ţin un anumit regim cu legume şi fructe. Lunar, cheltui 200 de lei pe fructe şi legume. Tratamentul pe luna asta m-a costat 270 de lei. Sunt nevoită să mai iau şi bani cu împrumut ca să-mi plătesc şi utilităţile. În mod normal, mi-ar trebui încă 400 de lei ca să pot trăi decent. Trăim din ce în ce mai rău“, a spus Margareta Medrega, în vâsrtă de 54 de ani, din Săcelu. Printre legumele care s-au scumpit faţă de anul trecut se numără şi cartofii. „Anul trecut kilogramul de cartofi costa 1,6 lei, iar acum îl vând cu 2,5 lei. În general cartofii se vând pentru că este mâncarea de bază“, a spus o comerciantă din Piaţa Centrală a municipiului Târgu-Jiu.
Iată mai jos preţurile practicate în Piaţa Centrală dinmunicipiul Târgu-Jiu la alimentele de bază:
Cartofi - 2,5 lei kilogramul
Ceapa - 2,5 lei
Morcovii-2,5 lei
Varză-2,5 lei
Roșii, calitatea I, Spania şi Italia - 6 lei
Castraveți - 8 lei
Ardei gras calitatea I din Spania- 10 lei
Ciuperci - 8 lei
Pătrunjel/mărar – 0,5 lei
Carne de pui – 8,5 lei kilogramul
Carne de vită - 16 lei
Pulpă de porc - 14 lei
Pâine 350 grame – 1,2 - 1,5 lei
Ulei – 6,5 lei - 9 lei litrul
Zahăr - 4 - 5 lei kilogramul
Banan