EXCLUSIV EVZ. Ministerul român de Externe (MAE) se bazează deocamdată pe marile companii la care lucrează cetăţenii români din Libia pentru evacuarea acestora din ţara aflată în pragul unui adevărat război civil. Potrivit MAE, în jur de 500 de cetăţeni români se aflau ieri în Libia. Din informaţiile EVZ, mulţi dintre ei sunt încă în deşert, departe de capitală, şi nu au deocamdată posibilitatea de a părăsi zona, cu atât mai puţin ţara. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
În jur de 500 de români din Libia se află în evidenţele MAE. „Avem 450 de cereri de asistenţă consulară şi 220 de solicitări de informaţii privind modalitatea de a părăsi ţara”, a declarat azi Doris Mircea, director general pentru diplomaţie publică al MAE. Mircea a precizat totodată că 80 de români s-au întors deja în ţară, cu cursele regulate.
În privinţa celorlalţi români aflaţi în Libia, MAE are, deocamdată, puţine soluţii. „Aproape 70% dintre români lucrează pentru companii mari, care deţin posibilităţi logistice pentru evacuarea din ţară”, spune Doris Mircea. Printre companii se află Rompetrol, ENI, Bosch sau Lavalin. „În plus, MAE este în contact cu celelalte consulate şi în momentul în care există curse ale altor state îi vom direcţiona către acestea”, a adăugat Mircea.
Din informaţiile EVZ, 189 de români lucrează pentru Lavalin/Midrom în Libia. Rompetrol are în jur de 62 de angajaţi. Alţi 38 de români lucrează pentru o companie libiană. Aceştia din urmă se află în prezent în regiunea Jalu, la sud -est de Tripoli, în zona oraşului Ghariat, aflat la 300 de km sud de capitala libiană şi la Tripoli. Problema lor este înrăutăţită de faptul că telefoanele nu funcţionează.
Un angajat al unei companii libiene a declarat pentru EVZ, sub protecția anonimatului, că problema cea mai mare o reprezintă transportul angajaților de la sondele aflate in deșert, unele