Consiliul Economic şi Social (CES) nu are nicio eficienţă pentru că niciodată nu ia în discuţie strategii, ci doar acte normative, iar Guvernul nu avea ce să caute în această structură, a declarat, marţi, fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan, citat de Mediafax.
Fostul ministru al Muncii consideră că dialogul social real nu mai există, deşi ar fi necesar într-un moment de criză, când orice dezbatere este mai puternică decât în mod obişnuit.
"Cei care trebuie să negocieze probabil că au puteri mult prea mari în spate, care le permit «a nu discuta». Până acum, cel puţin pe Codul Muncii, dezbaterile nu se bazează pe argumente, ci pe politică şi nu e ok. Noi avem structuri create, dar dialogul nu se mai practică. Vă dau exemplul CES. Niciodată nu s-au discutat strategii, ci doar acte normative. Acest lucru nu are nicio valoare", a spus Mihai Şeitan, în cadrul seminarului "Modificări esenţiale în legislaţia muncii", organizat de Clubul de Drept Social.
În opinia sa, Guvernul nu ar trebui să fie parte din această structură şi ar trebui înlocuit de societatea civilă, aşa cum se întâmplă peste tot în UE.
"Noi nu avem societate civilă organizată, care să intre într-o astfel de structură. CES nu are nicio eficienţă", a mai spus Şeitan.
Guvernul a propus, în proiectul de lege privind Codul Dialogului Social, supus dezbaterii publice în noiembrie 2010, ca Plenul Consiliului Economic şi Social să fie constituit tot din 45 de membri, dar 15 să fie numiţi de confederaţiile sindicale, 15 de confederaţiile patronale, iar ceilalţi 15 să reprezinte societatea civilă. Cei 15 membri în CES care reprezintă societatea civilă ar urma să fie numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi