Preţul unui baril de petrol Brent a crescut, luni, cu 2,7 dolari şi a ajuns la 105,28 dolari, cel mai ridicat preţ înregistrat din septembrie 2008, scrie „The Guardian". Creşterea preţului se datorează în principal revoltelor din Libia, de unde companiile petroliere au început să-şi retragă personalul şi să înceteze producţia.
Perturbarea extracţiei de petrol poate aduce pagube mari Libiei, dar si unor mari companii occidentale la care statul libian este acţionar. Guvernul a investit o mare parte din veniturile din petrol peste hotare, în special după debutul crizei economice. Libia deţine 3% din actiunile Perasons Gropu, ceea ce o face unul dintre cei mai importanţi acţionari ai proprietarului "Financial Times". Libia mai deţine 2% din grupul Fiat şi 7,5% din clubul de fotbal Juventus Torino, 2% dintr-un consorţiu cu producătorul italian de arme Finmeccanica, 7,5% din banca italiana UniCredit şi este acţionar la banca oandezo-belgiană Fortis.
Muamar Gaddafi şi premierul italian Silvio Berlusconi au o relaţie foarte apropiată, mai cu seamă după reabilitarea dictatorului libian în ochii Vestului, începând din 2003.
În cazul în care guvernul libian cade, multe dintre investiţiile statului vor rămâne intacte pe termen mediu, "pentru a nu reduce o sursa principală de venituri şi pentru a nu îndepărta investitorii", spune Alistair Newton, analist politic la banca japoneză Nomura. Dacă însă conturile elitei conducătoare de la Tripoli vor fi îngheţate, atunci aceste investiţii vor fi ameninţate, adaugă Newton.
Regimul Gaddafi a făcut investiţiile prin Autoritatea Libiană pentru Investiţii, care dispune de un fond de 70 de miliarde de dolari. Investiţiile libiene sunt însă printre cele mai netrasparente din lume.
Libia produce în medie 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, fiind al treilea producător din Africa, după Nigeria şi Angola. Libia e