După un mandat de aproape un deceniu, şeful OMV, proprietarul Petrom, va preda ştafeta adjunctului său
În aproape o lună, Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care a cumpărat cea mai mare companie din România, Petrom, se va retrage de la şefia OMV, după un mandat de aproape zece ani la conducerea grupului petrolier austriac. Mâine Petrom şi OMV anunţă ultimele rezultate financiare sub conducerea lui Ruttenstorfer.
Austriecii Ruttenstorfer şi Andreas Treichl, CEO al Erste Group, pot fi consideraţi cei mai puternici executivi din România având în vedere că Petrom controlează circa 40% din distribuţia de carburanţi, iar BCR stăpâneşte 20% din piaţa bancară. De altfel, cei doi sunt şi preşedinţi ai consiliilor de supraveghere ai Petrom, respectiv BCR, forme de organizare instituite după privatizarea celor două companii, prin care este urmărită îndeaproape performanţa directorilor executivi.
Potrivit datelor din 2009, Petrom reprezenta circa 17% din afacerile OMV, compania locală având mai bine de jumătate din rezervele de hidrocarburi controlate de austrieci, în timp ce în cazul Erste, aproape 10% din active sunt reprezentate de cele ale BCR. Dincolo de Petrom, zone precum nordul Africii, Orientul Mijlociu, zona Caspică, Australia şi Noua Zeelandă completează portofoliul de explorare şi producţie al OMV.
Mai mult, Petrom este singurul producător de petrol şi gaze din România, acoperind jumătate din producţia de gaze naturale, iar Banca Comercială Română este principalul finanţator al bugetului de stat.
Plecarea lui Ruttenstorfer de la vârful OMV a fost anunţată încă de la sfârşitul lunii martie 2009, atunci când s-a decis prelungirea mandatului său până în aprilie 2011, concomitent cu desemnarea lui Gerhard Roiss pentru funcţia de director general executiv al grupului după această dată. Roiss, 59 de ani, este în prezent director ge