Povestea cunoscutei băuturi spirtoase tequila este legată în special de istoria a două popoare: aztecii şi spaniolii
Istoria tequilei a început în jurul anului 1000, când aztecii au inventat o băutură specială pe care o numeau „pulque“, adică „darul zeilor“. Aşa cum se întâmpla în acea vreme, preoţii şi vracii făceau experimente cu diverse plante şi animale pentru a descoperi noi mâncăruri, băuturi şi leacuri ce ar fi putut fi folosite în beneficiul comunităţii din care făceau parte. Una dintre plantele folosite era agava albastră, din ea fiind preparat întâi „pulque“, predecesorul tequilei. Băutura „pulque“ era atât de specială încât o consumau exclusiv preoţii şi nobilii azteci, numai că, până la urmă, secretul a fost dezvăluit şi oricine îşi putea prepara minunata licoare.
La începutul anilor 1500, în zona unde astăzi se întinde Mexicul au ajuns primii exploratori spanioli care, fiind consideraţi adevăraţi zei, au primit de la băştinaşi ofrande sub formă de suc fermentat de agavă, adică exact „darul zeilor“. Unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut spaniolii ajunşi pe aceste meleaguri a fost să-şi confecţioneze recipiente pentru distilare şi să înceapă să îşi prepare singuri licoarea de agave, producând astfel prima băutură alcoolică distilată din Lumea Nouă.
Unul dintre satele cucerite de spanioli se numea Tequitlan, termen ce însemna „ţinutul muncii“. Denumirea a fost scurtată şi transformată în „Tequila“ şi acesta a rămas numele sub care a devenit celebră băutura spirtoasă produsă din frunzele de agavă.
Până în jurul anilor 1600, mulţi dintre creolii spanioli supuneau planta de agave unui proces special de preparare şi distilare, rezultatul fiind o băutură botezată „vin mescal“ sau pur şi simplu „mescal“.
Transformarea continuă...
În anii 1800, vinul mescal a cunoscut cel mai înalt grad de popularitate. După