Este cocoţat pe una dintre cele mai mari averi din România, dacă nu pe cea mai mare, mărită până la rangul de Top 300 tocmai în guvernarea Adrian Năstase când, practic, a primit cadou rafinăria Vega a Petromidia. Vândută apoi şi râs în nas statului român pentru datoria de 571 milioane de dolari. Poate de aici şi slăbiciunea lui Dinu Patriciu pentru partidul lui Iliescu, spre care i-a tot îndemnat pe liberali să meargă, până la recenta nuntă.
Ca protagonist în documentarul lui Alexandru Solomon, Kapitalism reţeta noastră secretă, Dinu Patriciu s-a produs deplin, făcând pe aristocratul, îmbrăcat în alb, din cap până-n picioare, un nouveau riche snob, în fond, pus în galerie de talentatul cineast, alături de alte ciudăţenii ale tranziţiei noastre, Dan Voiculescu sau Dan Diaconescu. Un om care a ştiut, vorba complotistului Brucan, care e mersul trenurilor (economice) în România şi care explică în film, niţel dezabuzat, mitologia succesului, terminând cu un cinic M-am amuzat mult în toţi aceşti ani şi mi-a plăcut mult!. Patriciu a arătat cum şi-a pilotat afacerile, desenând colaboratorilor săi un mic delfin, apoi un mare rechin şi sub ei, zâmbitoare, o caracatiţă.
Iată-l pe magnatul în alb, coborând săptămâna trecută, de la înăltimea a 1,4 miliarde de euro, tocmai în paginile ziarului al cărui proprietar este şi dând lecţii lui Gabriel Liiceanu, în termeni uluitori, deprinşi nu de la ilustrul său coleg de rubrică, Andrei Pleşu, ci din rigola angajatului unui alt aristocrat, Mircea Badea. Deşi se sculase ca şi coada vacii, verticală uneori, filosofeanu s-a scurs moale şi s-a împrăştiat pe scaunul lui. Dacă tăcea, filosof rămânea în ochii celor de faţă. E o ruşine să fii deştept şi totuşi oportunist. Acum 2000 de ani l-ar fi lăudat pe băiatul cu focul etc. - scrie Patriciu, sigur de sine şi de toată oastea care i se întinde la picioare. Nu însă şi