Aproximativ 60% din serviciile publice de baza din Romania sunt disponibile online, in crestere de la aproximativ 50% in 2009, insa tara noastra se afla pe locul 29 intre 32 de tari europene, in care media a fost de 82 % anul trecut, arata un raport al Comisiei Europene realizat in tarile Uniunii Europene si in Croatia, Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia.
Uniunea Europeana doreste ca unul din doi cetateni si patru din cinci companii sa foloseasca serviciile de guvernare electronica (e-Guvernare) pana in 2015.
“Cresterea numarului de servicii publice disponibile online inseamna costuri reduse pentru administratiile publice si mai putina birocratie pentru companii si cetateni. Raportul indica statele UE cu cele mai bune si cu cele mai slabe rezultate in domeniu, concentrandu-se asupra a doua servicii publice esentiale: cum sa-ti gasesti un loc de munca si cum sa infiintezi o societate comerciala. Administratiile publice nationale din Europa sunt pe drumul cel bun, insa mai exista inca numeroase diferente intre tari. De asemenea, mai raman inca multe de facut in ceea ce priveste adoptarea sistemului online de achizitii publice”, afirma oficialii europeni.
Disponibilitatea serviciilor online la nivel european:
La nivel european, disponibilitatea online a unei game de 20 servicii publice de baza, precum inmatricularea unei masini, declaratii fiscale sau inregistrarea unei noi firme, a atins 82 % in 2010, fata de 2009, cand nivelul era de 69 %.
Statele cu cele mai bune performante sunt Austria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia si Suedia, serviciile de baza fiind aici in intregime disponibile online.
Bulgaria, Italia si Letonia au inregistrat progrese importante in ultimul an in ceea ce priveste disponibilitatea online a serviciilor publice.
Raportul mai arata ca serviciile adresate companiilor sunt intr-un stadiu mai av