Schimbarile generate de incalzirea globala vor obliga 50 de milioane de oameni sa se refugieze in emisfera nordica a planetei, pana in anul 2020, parasind sudul tot mai afectat de modificarea climei.
"In 2020, ONU a estimat ca vor exista 50 de milioane de oameni care isi vor schimba domiciliul din cauze ecologice", a declarat profesorul Cristina Tirado, de la Universitatea din California, informeaza agentia AFP, citata de Yahoo! News .
"Cand oamenii nu mai au parte de conditii de mediu potrivite, ei aleg sa migreze", a mai spus autorul, explicand cum schimbarile climatice au un impact direct asupra securitatii alimentare si a asigurarii resurselor de hrana.
In Europa de Sud se simte deja o crestere semnificativa a numarului emigrantilor din Africa, o parte dintre ei riscandu-si viatapentru a trece din Maroc spre Spania, peste Stramtoarea Gibraltar, sau pe vase, dinspre Libia si Tunisia, catre Italia.
Fluxul de emigranti a crescut si dupa protestele din Tunisia, pe fondul raspandirii somajului si a saraciei generalizate.
"Deja africanii se deplaseaza in grupuri mici catre Spania, Germania si alte tari europene din Mediterana, iar directia de migratie este intotdeauna spre nord", afirma profesorul Ewen Todd, de la Universitatea Michigan State.
Refugiatii din ratiuni ecologice au fost descrisi in anul 2001 de catre Norman Myers, de la Universitatea Oxford, drept un "nou fenomen" generat de schimbarile climatice.
"Acestia oameni nu mai pot avea o viata sigura in locul de bastina, din cauza secetei, eroziunii solului, desertificarii, despaduririlor si a altor probleme de mediu, pe fondul acut al cresterii numarului populatiei si a saraciei", a completat acesta, in revista Britain's Royal Society.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca 2,2 milioane de decese din tarile in