Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere, continuând declinul de luni determinat de escaladarea violenţelor în Libia, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Tensiunile din Libia au dus la creşterea preţului petrolului, ceea ce a provocat temeri legate de impactul asupra creşterii economiei mondiale. Declinul pieţei a fost temperat de informaţiile referitoare la creşterea încrederii americanilor în economia Statelor Unite la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,5%, pierderile totale din ultimele două şedinţe fiind de 1,8%. Preţul petrolului Brent era tranzacţionat la ora 16:44 GMT în creştere cu 76 de cenţi, la 106,5 dolari pe baril, după un maxim al şedinţei de 108,57 dolari pe baril. Cotaţia a atins în timpul tranzacţiilor de luni 108,7 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani şi jumătate.
Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în martie, a avansat cu 5,65 dolari, la 91,85 dolari pe baril, după un vârf de 94,49 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după octombrie 2008. Contractele cu livrare în aprilie au urcat cu 5,15 dolari, la 94,86 dolari pe baril.
"Dacă preţul petrolului se menţine la aceste nivele, sau creşte, atunci estimările referitoare la creşterea economiei mondiale vor fi puse sub semnul întrebării", a declarat Jane Coffey, manager de fonduri la compania Royal London Asset Management.
Ea a arătat că o creştere cu 10 dolari a preţului petrolului afectează de obicei cu 0,5 puncte procentuale avansul economiei americane, pe o perioadă de doi ani. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,3%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,05% şi CAC 40 al bursei din Paris a pierdut 1,15%.
Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi în scădere, continuând declinul de luni det