La Teatrul Naţional, la Filarmonica „George Enescu“ sau la Opera Naţională din Bucureşti s-au făcut evaluări pentru următoarele mandate de management de cinci ani. Ion Caramitru a contestat procedura de evaluare. Cătălin Ionescu-Arbore şi Mihai Mihalcea au obţinut notele 8,95, şi, respectiv, 8,30 şi nu vor să candideze pentru un nou mandat.
La Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), evaluarea directorilor de teatre se face anual, când aceştia trebuie să obţină peste nota 7. Evaluarea se face şi o dată la cinci ani pentru obţinerea unui nou mandat pe un proiect de management, când directorii trebuie să ia minimum nota 9.
„Procesul prevăzut de OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări prin Legea 269/ 2009 este unul continuu. Problema mai mare începe acolo unde o autoritate are mai multe instituţii în subordine, iar mandatele de management expiră cam în aceeaşi perioadă. Este cazul Ministerului Culturii şi probabil al Primăriei Municipiului Bucureşti", spune Carmen Croitoru, consilier personal al ministrului Culturii, Kelemen Hunor.
Anul aceasta au fost numiţi pe baza proiectelor de management Andrei Dimitriu, la Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti, şi Ernest Oberländer Târnoveanu, la Muzeul Naţional de Istorie a României. Andrei Dimitriu a participat la concurs avându-i contracandidaţi pe Lucian Moraru şi pe Horia Sabin Drăgoi şi a fost singurul care a trecut de prima etapă, cu rezultatul de 8,63.
După ce a condus Filarmonica „George Enescu" ca director interimar, din februarie 2010, Dimitriu va avea un mandat de cinci ani. Candidatul a fost preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune în perioada noiembrie 1999 - decembrie 2001, ocupând anterior funcţiile de consilier pentru industrie sau secretar de stat.
Unele proiecte, „penibile"
Concu